Què sabem dels FONERS?
 
   

INTRODUCCIÓ

 


La reacció espontània de l´home primitiu front l´atac d´un enemic fou la d´acotar-se, agafar una pedra i llançar-la a l´enemic o una fera amenaçant.

Entre les modestes eines elaborades per l´home de l´antiguitat està la fona, ideada per poder llançar la pedra amb major força i precissió. El material que s´emprava era variat: de fibres vegetals, fins a budells o nirvis d´animals entrellaçats. Probablement era un arma defensiva, fins ques´adonaren que també la podien emprar per caçar.

Etimològicament, Balears ve del llatí ballein, que significa “llançar”. Quan els grecs arribaren a les Illes les anomenaren Ballears: Les illes dels llançadors. Des de molt petits, els habitants de les illes eren iniciats en el maneig de la fona, perfeccionant continuament la seva tècnica. Com a mostra d´això es pot destacar el fet que les mares col·locaven el menjar penjat d´una branca i no podien menjar fins que no el tomaven amb un tir de fona.

La gran habilitat dels foners balears fou reconeguda a tot el Mediterrani i participaren a diferents guerres com a mercenaris essent la seva participació fonamental. La seva missió era la de començar les batalles, junt els arquers. Amb els seus terribles tirs de pedres de fins a mig kilo que eren capaces de trencar escuts i armadures. Durant més de dos-cents anys, els foners contribuiren a les victòries de cartaginesos i romans.

Fa uns vint anys, una sèrie de persones recuperaren la fona i fundaren la federació balear de tir de fona, convertint-s´hi així en un esport, substituint les pedres per pilotes de tenis. D´aquesta forma, els balears hem recuperat una part molt important de la nostra història i de pas disfrutam de l´esport del tir de fona.

   
   
Webquest elaborada per alfredo bagur amb